Det officiella namnet på den pelargon som i Sverige ofta säljs som Kärlekspelargon är Pelargonium ´Calliope Dark Red´.
Den får rikligt med mörkt röda blommor som kontrasterar vackert mot det frodiga mörkgrönda bladverket. Det här är en dubbel-blommande pelargon, där kronbladen har ett sammetslikt utseende och också känns så när man rör vid dem.
Kärlekspelargonen är en jämförelsevis ny pelargon i handeln, och togs fram genom att man korsade zonalpelargon och hängpelargon. Resultatet blev en odlingsform som inte bara är vacker, utan också har mycket växtkraft och inte är särskilt känslig. Även den som inte är någon pelargoexpert brukar utan problem kunna få en Kärlekspelargon att trivas. Den kan med fördel hållas utomhus under den varma årstiden, eftersom den tolererar regn och rusk bättre än många andra pelargoner.
Med rätt skötsel kan din Kärlekspelargon blomma hela sommarsäsongen och en bra bit in på hösten. Det är viktigt att komma ihåg att ta in den innan första frosten, även om den fortfarande verkar trivas bra utomhus.
Eftersom den inte blir så stor är det vanligt att hålla den i urnor och balkonglådor, och den fungerar bra i både vanliga krukor och hängamplar. Jämfört med många andra pelargoner i handeln hanterar Kärlekspelargonen regn och blåst väl.
Kärlekspelargonen vill ha mycket ljus, så en solig växtplats är att rekommendera. Lätt skugga brukar också fungera.
Under första året kan man räkna med att plantan blir ungefär 30 centimeter hög. Om man övervintrar den och tar väl hand om den år till år kan den som max bli ungefär 45 cm hög och 45 cm bred.
Plantera din kärlekspelargon i långtidsgödslad jord som dränerar väl. Kärlekspelargon kan hantera både sura och basiska jordar.
Kärlekspelargonen mår bäst när den får jämn och regelbundet vattning. Låt jorden torka upp mellan vattningarna. Den här pelargonen är visserligen tålig mot regn, men det är ändå bätre att vattna på jorden än att vattna på själva plantan.
Jämn och regelbunden tillförsel av näring rekommenderas under blomningssäsongen. Använd en näringslösning med mycket kalium.
Knipsa kontinuerligt bort överblommade blommor för att uppmuntra produktionen av nya.
Kärlekspelargonen bör övervintras ljust och svalt, i ett rum utan risk för frostgrader. Den rekommenderade temperaturen är 5-10 grader C.
I stora delar av Sverige är mars rätt månad för att skära tillbaka den övervintrade Kärlekspelargonen och plantera om den. Längre fram på våren, när rötterna har vuxit till sig efter vintervilan, är den redo att planteras om i större kruka.
Det är inte särskilt svårt att föröka Kärlekspelargon med sticklingar.
Gruppen zonalpelargoner har fått sitt namn eftersom mycket av deras genetiska arv kommer från den vilda pelargonen Pelargonium zonale. Detta är en art som på svenska kallas både Hästskopelargon och Zonalpelargon. Namnet Hästskopelargon kommer ifrån den tydliga bruna zonen på bladen; en zon vars form påminner något om en hästsko. Denna zon har också gett upphov till det vetenskapliga namnet för P. zonale.
P. zonale är hemmahörandes i Sydafrika och växer framförallt i de västra delarna av landets Cape Provinces. P. zonale samlades in redan år 1689 av botanikern Hernik Bernard Oldenland, och beskrevs vetenskapligt av botanisten Jan Commelijn, med illustration av Maria Moninckx.
Hästskopelargonen kan växa både upprätt och som utspridd buske. I det vilda blir den uppemot en meter hög, ibland mer. Stammarna, som är bra på att hålla vatten, är gröna och håriga som unga men blir så småningom blir förvedade.
Blommornas kronblad är smala och rosa, och pryds av längsgående ränder som är i en annan nyans av rosa och ofta har rödaktiga kanter.
Pelargonium peltatum är en art av pelargon som växer vild i Sydafrika, särskilt i de södra och östra delarna av landet. På svenska heter den Hängpelargon, och besöker du engelskspråkiga sajter kan du hitta den under namn som Ivy-leaved pelargonium och Cascading pelargonium. Namnet Ivy-leaved pelargonium härör från bladen, som till formen påminner en del om murgrönans blad.
Blommorna hos Hängpelargonen har fem kronblad och varierar i färg från vit till blekrosa, rosa och bleklila. Ibland får de två övre kronbladen starkare lila markeringar. Varje blomma har en ”sporre” som går ihop med blomsterstjälken.
I sitt naturliga utbredningsområde kan Hängpelargonen blomma året runt om den mår bra, men den rikligaste blomningen inträffar i Augusti – Oktober då det är vår på södra halvklotet. Den trivs på klippiga bergssidor längs kusten och stödjer sig gärna på andra buskar. Hängpelargonen är inte bra på att tolerera jord som inte dränerar väl, och det är något man bör tänka på även när man håller Kärlekspelargon.